Drie grote Amerikaanse techfondsen kwamen donderdag nabeurs met de jaarcijfers naar buiten. Apple, Amazoen en en Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram.

De drie bedrijven behoren tot de zogenoemde Magnificent 7 (samen met Alphabet/Google, chipmaker Nvidia, Microsoft en Tesla). Deze groep van Amerikaanse techreuzen presteert op de beurs al een jaar lang extreem goed, als gevolg van de AI-hype.

Beleggers volgen de resultaten van de techgiganten dus nauwgezet. In de nabeurshandel van donderdag in de VS daalde het aandeel Apple met bijna 3 procent, het aandeel Meta schoot 15 procent omhoog en Amazon klom 7 procent.

Meta: voor het eerst krijgen beleggers dividend, dus ook Mark Zuckerberg

Meta Platforms, het moederbedrijf van socialmediaplatform Facebook, heeft in de laatste drie maanden van 2023 zijn winst zien verdrievoudigen. In totaal ging er voor meer dan 14 miljard dollar in de boeken. Dat resultaat stelt Meta in staat voor het eerst kwartaaldividend uit te keren. Ook wil het techconcern voor nog eens 50 miljard dollar extra aandelen inkopen.

Mede-oprichter en CEO Mark Zuckerberg profiteert als grootaandeelhouder van Meta direct mee van de uitkering van het dividend. Hij bezit 350 miljoen aandelen Meta en krijg op jaarbasis 700 miljoen dollar uitgekeerd.

De totale omzet van Meta over de laatste drie maanden van 2023 kwam uit op ruim 40 miljard dollar, een kwart meer dan in dezelfde periode in 2022. Die inkomsten waren voor het leeuwendeel afkomstig uit advertenties, die meer opleverden dan een jaar eerder. Volgens Zuckerberg heeft zijn bedrijf "een goed kwartaal" achter de rug en blijft Meta groeien.

Gemiddeld maakten dagelijks ruim twee miljard mensen gebruik van Facebook in december, 6 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor alle Meta-diensten, naast Facebook ook Instagram, WhatsApp en X-rivaal Threads, ging het in december om bijna 3,2 miljard dagelijks actieve gebruikers. Dat is 8 procent meer dan in 2022.

Voor het lopende kwartaal gaat Meta uit van een omzet van tussen de 34,5 miljard en 37 miljard dollar. Voor 2024 denkt Meta wel dat de uitgaven hoger uitvallen dan vorig jaar, een verwachting die eerder al werd uitgesproken. Die zullen tussen de 94 miljard en 99 miljard dollar bedragen, tegen ruim 88 miljard dollar in 2023.

Meta heeft de afgelopen jaren duizenden banen geschrapt om kosten te besparen. In totaal werkten er eind 2023 wereldwijd meer dan 67.000 mensen voor het bedrijf. Dat is 22 procent minder dan een jaar eerder.

Apple ziet omzet groeien, maar terugval in China

Apple heeft zijn verkopen afgelopen kwartaal eindelijk weer licht zien toenemen, na vier kwartalen op rij met omzetkrimp. Volgens topman Tim Cook is dat te danken aan het aantrekken van de iPhone-verkopen en groei van de dienstentak, die alles omvat van Apple Pay tot muziekstreamingabonnementen en verlengde garantie.

De kwartaalomzet steeg met 2 procent vergeleken met een jaar eerder tot bijna 120 miljard dollar. De iPhone bleef met afstand het belangrijkste product voor het techconcern uit Cupertino. De verkopen daarvan telden op tot bijna 70 miljard dollar, tegen een kleine 66 miljard dollar een jaar eerder.

Topman Tim Cook geeft aan dat de iPhone-verkoop vooral sterk aantrok in opkomende economieën. Onder de streep hield Apple uiteindelijk bijna 34 miljard dollar over. In de laatste drie maanden van 2022 ging nog iets minder dan 30 miljard dollar winst in de boeken.

Apple had in de voorgaande kwartalen veel last van een zwakkere vraag naar zijn producten. Veel mensen leken de aanschaf van een iPhone of iPad, wat soms best prijzig kan zijn, uit te stellen omdat het leven over de gehele linie flink duurder was geworden en er bovendien veel onzekerheid was over de economie.

Hoewel er eindelijk weer sprake is van lichte omzetgroei, laat Apple deze voor het bedrijf moeilijke periode nog niet achter zich. In China, wat een belangrijke markt is voor Apple, gingen de opbrengsten nog met 13 procent omlaag tot een kleine 21 miljard dollar. Apple heeft in het Aziatische land te maken met een bredere terugval van de consumentenbestedingen. Ook kampt het bedrijf in China met veel concurrentie. "China is de meest competitieve smartphonemarkt ter wereld", aldus Cook.

Amazon profiteert van sterke verkopen tijdens feestdagen in laatste kwartaal van 2023

Amazon heeft een sterke feestdagenperiode achter de rug, met onder meer recordverkopen tijdens de koopjesfestijnen Black Friday en Cyber Monday. In aanloop naar de feestdagen kochten mensen afgelopen kwartaal bij elkaar meer artikelen bij het Amerikaanse webwinkelconcern dan ooit tevoren. Dit ondanks de hoge inflatie.

Van oktober tot en met december ging een totale omzet in de boeken van 170 miljard dollar. Dat was 14 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Meer dan 100 miljard dollar werd binnengehaald via de verkopen op de voor het bedrijf belangrijke Noord-Amerikaanse markt. Ook clouddivisie AWS liet verdere groei zien.

Prijsverhogingen hielpen eveneens mee bij de aanhoudende omzetgroei. Zo heeft Amazon de prijs van zijn Amazon Prime-abonnement in Nederland nog niet zo lang geleden met 2 euro verhoogd naar 5 euro per maand. Daarmee is de streamingdienst van Amazon overigens nog steeds veel goedkoper dan rivaal Netflix.

Eerder bleek al dat de hoge inflatie en hogere rente consumenten er niet van weerhielden om meer te shoppen bij Amazon. De jaaromzet kwam uiteindelijk 12 procent hoger uit dan in 2022 op bijna 575 miljard dollar.

Hiervan hield Amazon ruim 30 miljard dollar aan winst over, waar een jaar terug nog een kleine 3 miljard dollar verlies werd geleden. Destijds werd het resultaat flink gedrukt door een waardedaling van een belang van Amazon in Rivian, een maker van elektrische voertuigen.

LEES OOK: De eerste reviews van de Apple Vision Pro zijn verschenen: dit is wat gebruikers van de VR-bril vinden